Ta hjälp av en lånemäklare när du vill få svar från flera banker och långivare genom en enda ansökan

Lånemäklare

Många människor väljer idag att ta hjälp av en lånemäklare när det finns planer på att teckna ett nytt lån. En av de viktigaste fördelarna med att vända sig till en lånemäklare är att du kan få låneerbjudanden från flera långivare (som du enkelt och snabbt kan sätta igång och jämföra) trots att du endast fyllt i en ansökan. En annan viktig fördel värd att nämna är att du inte riskerar din kreditvärdighet. När du ansöker om lån via en lånemäklare registreras alltid endast en kreditupplysning trots att din låneförfrågan når ut till ett stort antal långivare.

Lånemäklare du kan vända dig till när du vill teckna privatlån

Vill du teckna privatlån är det ofta ett smart drag att vända sig till någon av de riktigt stora lånemäklarna på marknaden. Anledningen till detta är mycket enkel - dessa brukar nämligen ha ett samarbete med ett fantastiskt stort antal banker och andra långivare, vilket brukar generera många låneerbjudanden.

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr snabbt och tryggt via Zmarta, en av Sveriges största lånemäklare

Zmarta är en av Sveriges största lånemäklare och hjälper dig gärna att hitta den billigaste låneräntan för dig. När du ansöker om ett privatlån via Zmarta kan du få svar från upp till 35 långivare och ofta tar det inte mer än två minuter innan du kan se dina första svar. Att ansöka om lån genom Zmarta är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Teckna privatlån via en lånemäklare - 5 enkla steg!

Steg 1) Du fyller i en ansökan
Första steget är att fylla i en ansökan på lånemäklarens hemsida. Detta är något som i de flesta fall inte brukar ta mer än ett par minuter. Lånemäklaren vill bland annat veta hur stort lån du är i behov av och hur lång återbetalningstid du vill ha på lånet.

Steg 2) Långivarna lämnar sina bud
Efter att lånemäklaren mottagit din ansökan skickas denna vidare till ett stort antal banker och andra långivare som kan tänkas vara intresserade av att erbjuda dig lån. Hur lång tid det tar att få svar kan variera stort. En del långivare brukar kunna ge svar redan efter att par minuter medan andra behöver längre tid på sig. Generellt kan man dock säga att det sällan tar mer än 24 timmar att få en ansökan färdigbehandlad (om du vill få svar från alla långivare lånemäklaren samarbetar med).

Steg 3) Du kan sätta igång och jämföra låneerbjudandena du fått
När du fått ett flertal svar kan du snabbt sätta igång och jämföra dessa. Kom ihåg att din ansökan ej på något sätt är bindande. Känner du att du inte fått ett tillräckligt bra erbjudande väljer du att inte gå vidare till nästa steg.

Steg 4) Du signerar lånehandlingarna
Om du känner att du fått ett riktigt bra erbjudande kan du välja att gå vidare med detta, det vill säga signera/teckna lånet. Detta är något du idag ofta smidigt kan göra online med hjälp av ditt bankID. Om långivaren du valt inte erbjuder signering via bankID skickas i stället lånehandlingarna hem till din folkbokföringsadress.

Steg 5) Lånet betalas ut
Efter att lånet blivit signerat sätter utbetalningen igång. Hur snabbt pengarna kommer in till ditt konto beror på den långivare du valt, men generellt kan man säga att det brukar ta någonstans mellan 1-3 bankdagar.

Vad är det billigaste privatlånet jag kan få via en lånemäklare?

De billigaste privatlånen som idag går att hitta på den svenska lånemarknaden har en effektiv ränta som ligger på strax under 3%.

Väljer du att skicka en ansökan om ett privatlån via Zmarta (en stor lånemäklare) till exempel, är den lägsta effektiva räntan du kan få på ett privatlån 2,99% (2,95% nominell ränta).

För att få en så pass låg ränta, 3% eller strax under/över, krävs det att man har bra ordning på ekonomin, det vill säga en hög kreditvärdighet (låg risk för att låntagaren i framtiden inte kommer kunna betala av sitt lån).

Vilka krav måste jag uppfylla för att kunna ansöka om privatlån via en lånemäklare?

Någonting alla lånemäklare på marknaden kräver för att de ska acceptera din ansökan om privatlån är att du fyllt 18 år, är folkbokförd i Sverige och har någon form av stadigvarande inkomst.

Utöver detta så ställer de flesta lånemäklare också krav på lägsta inkomst. För att kunna ansöka om privatlån via Zmarta, till exempel, krävs det att du har en årsinkomst på minst 100 000 kr.

Hur lång återbetalningstid kan jag välja?

I samband med att du fyller i en låneförfrågan kan du välja hur lång återbetalningstid du vill ha på privatlånet. Ansöker du via någon av de stora lånemäklarna är det ofta möjligt att välja en återbetalningstid på upp till 15-20 år.

Hos Zmarta är den längsta återbetalningstiden du kan välja 20 år, medan längsta återbetalningstiden hos Lendo (en annan stor lånemäklare) är 15 år.

Går det att göra ändringar i efterhand i en befintlig ansökan?

De flesta lånemäklare tillåter mindre ändringar i en befintlig ansökan. Ofta handlar det om att den sökande vill ändra på ansökt lånebelopp eller återbetalningstid. Med ändringar i en befintlig ansökan menar vi att den sökande får en ny ansökan gjord men med den viktiga skillnaden att det inte tas en ny kreditupplysning.

Om lånemäklaren du ansökt via tillåter ändringar i en befintlig ansökan brukar det dock finnas en ganska så kort tidsgräns inom vilken ändringarna måste göras. En vanlig tidsgräns vi ofta sett är att ändringarna måste göras inom 5 dagar från det att ansökan ursprungligen skickats in.

Om lånemäklaren du valt inte tillåter ändringar eller om du helt enkelt missat tidsgränsen, finns det vanligtvis inget som hindrar dig från att vid ett senare skede skicka en ny ansökan, men resultatet då kommer vara att en ny kreditupplysning kommer att tas i samband med att din ansökan behandlas.

Om du i förväg vet att du eventuellt kommer vilja göra ändringar i efterhand skulle vi rekommendera att du redan innan du ansöker kollar exakt vilka regler som gäller för lånemäklaren du vill skicka din ansökan via. Detta är något du enkelt kan göra genom att kontakta kundtjänsten (förutsatt att du inte hittar någon tydlig info om detta på hemsidan).

Kan jag vända mig till en lånemäklare om jag har en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning i registret leder ofta till lite sämre lånevillkor, speciellt om det är frågan om privatlån, men brukar inte vara ett stort hinder för att du ska kunna ansöka om lån genom en lånemäklare.

De allra flesta lånemäklare på marknaden samarbetar inte enbart med långivare som erbjuder billiga räntor utan också med långivare som är kända för att acceptera betalningsanmärkningar.

Någonting lånemäklarna inte vill se dock är aktiva skulder hos Kronofogden. Har du en skuld som inte blivit betald än blir det otroligt svårt att få igenom en låneansökan. Detta oavsett om du använder dig av en lånemäklare eller skickar ansökningar på egen hand.

Hur snabbt betalas lånet ut?

Om du tecknat ett privatlån via en lånemäklare brukar du inte behöva någon längre tid på att lånet ska betalas ut. De flesta långivare betalar ut inom 1-3 bankdagar från det att signeringen skett.

Ett bra tips om du har bråttom med ditt lån är att kolla efter en långivare som erbjuder signering av skuldebrevet via bankID. Detta brukar gå klart snabbare än om du väljer att signera skuldebrevet via post.